Harmonia tarkoittaa tasapainon tilaa, joka on ristiriidan, kaaoksen ja konfliktin vastakohta. Kodin sisustuksessa tasapainon löytäminen edistää emotionaalista hyvinvointia ja antaa anteeksi pientä sotkuisuutta arjen kiireessä.
Stressi vaikuttaa omaan tasapainontilaamme
Stressi on kehon luonnollinen reaktio ja voi olla akuuttia, johtuen erityisistä tapahtumista, tai kroonista, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta stressitekijöille. Se on myös hyödyllinen, koska se kannustaa meitä tekemään asioita - mutta vain tiettyyn rajaan asti. Pitkittynyt stressi vaikuttaa negatiivisesti hermostoomme, jolloin keho ei palaudu riittävästi, koska se on jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa. Keho ei tunnista stressin alkuperää, joten vaikka olisit innostunut suorituksesta, keho tulkitsee sen stressiksi ja se voi myös johtaa uupumukseen. Tasapainon löytäminen on avain hyvinvointiin.
Sisustuksella voit vaikuttaa
Elämäntapavalinnat, mukaan lukien liikunta, monipuolinen ruokavalio, riittävä uni ja sosiaaliset suhteet, edistävät hyvinvointiamme. Mutta myös sisustuksella on oma roolinsa. On suuri merkitys meidän henkiselle ja sitä kautta myös fyysiselle hyvinvoinnillemme millaisessa ympäristössä vietämme aikaamme. Koti on paikka, jossa rentoudut, koet olosi turvalliseksi ja vietät aikaasi rakkaidesi kanssa. Aistit, kuten näkö, tunto, kuulo tarvitsevat lepoa. Koti on paikka – tila, jossa keho palautuu ja aistit saavat levätä. Erilaisilla väri- ja materiaalivalinnoilla sekä valaistuksella voit edistää aistien palautumista.
Harmonisen kotiympäristön merkitys omalle hyvinvoinnillemme
Koti on paikka, josta löydämme mukavaa oloa, rakkautta ja turvaa. Se on enemmän kuin vain fyysinen tila. Se on tila, jossa hyvinvointiamme vaalitaan, fyysisiä ja emotionaalisia tarpeitamme tyydytetään ja pyrkimyksiämme rohkaistaan.
Kotiympäristön estetiikka ja tunnelma voivat vaikuttaa merkittävästi henkiseen hyvinvointiin. Kodin lämpöä voit lisätä väreillä, oikealla valaistuksella ja pienillä yksityiskohdilla, kuten pienet esineet, ruukut tai maljakot.
Järjestys tuo hallinnan tunteen, epäjärjestys ruokkii luovuutta
Vaikka kirjoitankin harmonisen ympäristön merkityksestä, en tarkoita, että kodin sisustuksessa pitäisi tavoitella täydellisyyttä. Kodissa koetaan paljon tapahtumia, eletään elämää ja sen kuuluukin näkyä 😊 Arki on tasapainottelua epäjärjestyksen ja järjestyksen välillä. Sisustuksella voit kuitenkin vaikuttaa kodin yleisilmeeseen ja viihtyvyyteen, jolloin pieni sotkuisuuskaan ei haittaa.
Omiin arvoihini kuuluu myös keskeneräisyyden hyväksyminen, mikä tarkoittaa, että kodinkaan ei tarvitse olla täydellinen ollakseen hyvä. Riittää, että tiedostaa ja kiinnittää huomiota asioihin. Unelmat luovat uutta todellisuutta, mutta liian korkeat odotukset oman jaksaminen suhteen arjessa ja millä tahansa elämän osa-alueella aiheuttavat epäonnistumisen pelkoa, kroonista stressiä ja ahdistusta. Pyritään hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme. Keskeneräisinä ja epätäydellisinä. Sillä me - ja kotimme, olemme täydellisiä juuri sellaisina.
Ihanaa päivää sinulle!
Pauliina
4.11.2023